Az AC Design több mint 20 éves kereskedői múltjában mindig jelen voltak az antik építőanyagok. Az értékmentés az egyik meghatározó kifejezés, ami hosszú évek óta jellemzi a vállalkozásunkat.

A régi épületek bontásából megmentett különleges darabok, cementlapok, bontott tégla, padlástégla korlátok, ajtók, vagy éppen kerti kutak, padok kerülhettek újra beépítésre, felhasználásra általunk. A letűnt évszázadok és évtizedek míves emlékei kizárólag így őrizhetőek meg, ha nem hagyjuk, hogy a bontási törmelékkel együtt ezek a kincsek is végleg az enyészetté váljanak.

Egy igazi kincs: a bélyeges tégla

A történelmi Magyarország területén a 19. század második felétől kezdve számos téglagyár ontotta a különleges egyedi jelölésű címeres és bélyeges téglákat, általában saját monogramjukat nyomták rá a téglákra. Az Osztrák–Magyar Monarchia idején nagyon sok bélyeges téglát égettek Budapest, Bécs, Pozsony, Győr, Nagyszombat, Pápa környékén, szinte az egész Dunántúlon, Burgenlandban, a Csallóközben és a Duna–Tisza közében. Ezek az egyedi jelölések egyedivé, látványossá és dekoratívvá tették ezeket az egyszerű formákat. Új funkciót azáltal nyernek, hogy a kibontásukat követőn feltárulnak a címerek, logók, monogramok, évszámok és egyéb jelölések.

Bélyeges tégla az AC Designban

Bélyeges tégla az AC Designban

Lehetőségek a felhasználásukra

A bontott tégla használata a belső terekben az utóbbi évtizedekben terjedt el igazán. Rusztikus megjelenése, a változatos vöröses és sárgás színek akár kombinálva is látványosak. A bélyeges vagy címeres darabok jellemzően elszórtan kerülnek a minta nélküli téglák közé, ezáltal sokkal jobban kiemelkedik sajátos díszítésük. Nem ritka az sem, amikor egy teljes falfelület készül bélyeges téglából. Jellemző a használatuk a vidéki, rusztikus vagy kifejezetten magyaros hangulatú lakberendezésben. Beltérben megtalálhatjuk még padlólapok között, kandallók burkolatában borospincék falán. Kültéri felhasználásuk legalább ennyire gazdag. Kerti utakba építve, szaleltik, kerti kemencék díszítésére egyaránt használható. Gyakori, hogy téglakerítések oszlopai kapnak egy-egy címeres tégla díszítést.

Bélyeges tégla az AC Designban

Az AC Design a modern beltéri és kültéri burkolatai mellett a bélyeges téglákat is folyamatosan forgalmazza. Ezek a típusok utólagos tisztítást már nem igényelnek a végleges felhasználás előtt. Érdemes ellátogatni a szentendrei bemutatótermünkbe, ahol felfedezhetők a változatos jelöléssel ellátott téglák. Szinte nincs olyan vásárlónk, akit ne inspirált volna a látványuk, valamilyen felhasználási formára.

Bélyeges tégla az AC Designban

Hiszen a múlt egy megismételhetetlen darabját birtokolhatjuk ha az otthonunk díszévé tesszük. Ne feledjük, hogy bár még sok épület falaiban találhatunk ilyen téglákat a számuk mégiscsak véges. Idővel az értékük és várhatóan az áruk is emelkedni fog.

Bélyeges tégla az AC Designban

Érdemes jól felmérni a kívánt mennyiséget és olyan járművel érkezni, amivel könnyen és sérülésmentesen elszállíthatók ezek a téglák. Igény esetén megszervezzük a házhoz szállítást az ország bármely pontjára. Válaszd az AC Design különleges bélyeges tégláit, tedd egyedivé az otthonod belső tereit, falait, változtasd meg a kerted, vagy a teraszod hangulatát!

Aktuális raktárkészlet