Az előrehaladott gyártási technológia a bőség zavarát eredményezte a csempepiacon. Cikkünk célja, hogy segítsen eligazodni a számtalan stílus és lehetőség útvesztőjében.


A különleges burkolatok manapság igen népszerűek a belsőépítészeti és lakberendezési fórumokon. Ezek lehetőséget teremtenek arra, hogy az Ön speciális elképzelései szerint, saját stílusát kifejezve teremtse meg otthona atmoszféráját! Egyes burkolatok – különösen igaz ez többek közt a vintage stílusúakra – már nem csupán alapfunkcióikat látják el (ilyen például a fagyállóság). Művészi színvonalon díszítik az adott falfelületet, meghatározzák a helyiség stílusát és hangulatát. Ezek alapján beláthatjuk: a stílus, szín, anyag, felület és csempeméret kiválasztása a döntési folyamat első lépése.

 

 

Kerámia vagy porcelán?

Mindkét burkolattípus agyagból és más természetes alapanyagokból készül. A porceláncsempék esetében azonban a gyártáshoz használt agyagot megtisztítják, gyártás után a felületüket csiszolással fényesítik. Az eljárás során egy tömörebb, időtállóbb járólapot kapunk, ami sokkal jobban bírja a megterhelést, mint a kerámiaburkolatok. Ez kifejezetten háztartásbaráttá teszi ezt a fajta csempét, alkalmazásukat azonban otthonok mellett közösségi terek (például üzlethelyiségek) falfelületeinek burkolásához is ajánljuk.

A porcelánburkolatokat főleg konyhába és fürdőszobába érdemes alkalmazni, mivel a sokkal kevésbé szívják magukba a nedvességet, mint a jóval porózusabb kerámiacsempék.

A kerámiacsempék általában fehér vagy vörös agyag felhasználásával készülnek – a mintát és a  kszínt a zománc teszi tartóssá. Használhatóak padló és fal burkolásához is, azonban figyeljünk rá, hogy ne tegyük ki őket komoly terhelésnek! Bármely helyiségben jól mutatnak a kerámiaburkolatok – igazán lenyűgöző megjelenést tudnak kölcsönözni az előszobának vagy a hallnak.

A fő döntési szempont a kerámia- és porcelánburkolatok kiválasztása során tehát az, hogy hova szánjuk őket!

Modern vagy vintage?

A klasszikus, elegáns megjelenés kulcsa a vintage stílus. Autentikus szimbólumvilág jellemzi ezeket a burkolatokat. Olyan közösségi terek (például kávézók) és lakások felújításához javasoljuk, ahol fontos a dekoratív megjelenés vagy hangsúlyos az épület kora, mivel a vintage burkolat a tradicionális küllem alapköve.

(Az alábbi képen szereplő burkolat az AC Design kínálatának részét képezi – a  képre kattintva megtekintheti a terméket raktárkészletünkben.)

A modern mintázatú csempék világát azoknak ajánljuk, akik szeretnek kísérletezni és nem riadnak vissza a markáns, újszerű stílusjegyektől. Egy kis merészség a burkolatválasztás során igazán egyedi megjelenést kölcsönözhet üzletének, otthonának.

(Az alábbi képen szereplő burkolat az AC Design kínálatának részét képezi – a  képre kattintva megtekintheti a terméket raktárkészletünkben.)

Matt vagy fényes?

A vintage stílusú és mintás kollekciók alapvetően matt felületűek. Így sokkal jobban kivehető a minta, továbbá a matt felület antik hatást kölcsönöz a korabeli stílusjegyeket újra divatossá tevő burkolatoknak. Léteznek fényes felületű vintage járólapok is, azonban ha ezek mellett döntünk, fontoljuk meg alaposan, hova alkalmazzuk őket: jó stílusérzékkel az adott dizájn teljesen új oldalát ismerhetjük meg!

 

Aktuális raktárkészlet